Pelargonglädje

En blogg för alla pelargonälskare

Engelsk pelargon (Pelargonium × domesticum)

Blommorna på den Engelska pelargonen är stora och vackra. Den har de största blommorna av alla pelargoner. Blommorna kan bli upp till 7 centimeter och finns i många fina färger, olika mönster och vissa är flerfärgade.

De engelska pelargonerna vill stå ljust året om på en plats med torr luft, gärna något svalare temperatur på vintern. Har du ingen ljus, sval plats de kan övervintra på kan du anpassa ett vanligt rum åt de. Stäng av elementen i rummet och sätt upp extra belysning som lysrör eller växtlampa. Nya knoppar brukar komma fram efter några veckor i svalare miljö. När temperaturen ligger runt 8-10°C på dagen kan du börja ställa ut den på balkongen. Nätterna är då ännu för kalla för den då den inte tål frost. När den risken är över kan de stå ute dygnet runt.

Under sommaren kan den vattnas 2-3 gånger i veckan men duscha inte på växten för då kan stjälken ruttna. Genomvattna växten och låt jorden torka innan nästa vattning. På vintern ska den inte vattnas lika ofta men står den i ett varmt rum kan det få jorden att torka snabbare. Under växtsäsongen, mars-september, kan du ge den engelska pelargonen vanlig växtnäring en gång i veckan. Följ anvisningarna på förpackningen till växtnäringen hur den ska blandas. När du får hem din Engelska pelargoner från blomsterhandeln kan det hända att jorden den står i innehåller för mycket torv. Det fungerar bra när de odlas i större skala och har ett stort bevattningssystem. Den trivs inte i torvjorden i längden så plantera gärna om den i en bra jord så den står sig hela sommaren. Den Engelska pelargonen föredrar en porös jord med mycket näring men som inte lagrar vatten. Samma kruka brukar gå bra, ha koll på om rötterna har tillräckligt med plats annars kan en större kruka behövas. Ta försiktigt bort den gamla jorden och var varsam med rötterna annars kan återhämtningen ta längre tid efter omplanteringen. När du fyllt på med den nya jorden kan du slå krukan i bordet ett par gånger så jorden sätter sig tätt runt rötterna. Tryck sedan lätt på jorden utan att ta i. Genomvattna sedan växten men låt den inte stå med sina rötter i överflödigt vatten.

När du köpt en Engelsk pelargon och tagit hem den brukar det ofta inte ta så många veckor innan den börjar se hängig och trött ut. Knopparna kan torka och falla av, bladen kan börja gulna. Den behöver mer solljus än vad vårat svenska klimat kan erbjuda innan vårsolen tittar fram. Annars trivs den bra med vårat klimat och temperaturskillnaderna vi har mellan natt och dag.

När blomstänglarna har blommat över kan du bryta av de från stjälken för hand. Om det är mycket på plantan som har torkat kan du klippa bort det vissna och toppa den lite. Men ta inte bort för mycket för när plantan börjar må bättre så kan det bildas nya skott även på de torra kvistarna.

Den Engelska pelargonen ska beskäras på hösten innan det är dags för vintervilan för de bildar sina knoppar under vintern.

Den engelska pelargonen började korsas fram i Tyskland i slutet av 1800-talet.

Det är lättare att skada en pelargon genom att vattna för mycket än om den blir uttorkad.