Pelargonglädje

En blogg för alla pelargonälskare

Föröka pelargon med sticklingar

Det går att ta sticklingar året om från pelargoner men då krävs det att du har extra belysning till de eftersom vintern inte bjuder på många soltimmar. Om du inte har plats för att övervintra din stora, fina pelargon men vill ändå ha kvar den kan du istället ta höststicklingar ifrån den. Ska plantan orka en övervintring och samtidigt kunna växa till sig krävs det mycket ljus. Försök att ta sticklingarna så tidigt som möjligt, senaste september, så hinner den rota sig lite innan det naturliga solljuset försvinner.

föröka/föryngra gamla pelargonerEngelska- och änglapelargonernas sticklingar tar sig bäst om du tar de på hösten innan toppskotten blivit hårda. Tidig vår går också bra men då krävs det att du har övervintrat moderplantan inomhus. Är det från en planta som inte fått något extraljus under vintern är det bäst att vänta ett par veckor innan du tar sticklingarna. På så sätt hinner moderplantan tuffa till sig lite och sticklingarna blir också mer motståndskraftiga och får större chans att klara sig. Det krävs mycket energi av sticklingen att utveckla rötter och en starkare moderplanta ger starkare sticklingar.

Sticklingarna ska inte ha knoppar eller blommor utan vara halvförvedade. Halvförvedade är de medan de fortfarande är gröna och lite böjliga men har börjat hårdna något. Pelargoner är tacksamma att rota då nästan vilken del som helst på plantan rotar sig lätt, även kraftigare bitar från stammen. Har pelargonen långa grenar går det att ta två stycken sticklingar från samma gren. Först tar man då toppsticklingen och sedan gör du likadant fast med biten under. Den andra brukar kallas för B-sticklingen och när den väser kommer det inte synas om det var en topp- eller B-stickling.

För att ta sticklingen på bäst sätt ska du skära av precis ovanför ett bladpar. Pilla bort de nedersta bladen på sticklingen men lämna kvar tre stycken. Är det större blad kan du klippa av hälften med en sax så de inte kräver så mycket näring under rotningsfasen. Sticklingarna går att klippa, skära eller bryta av. Använder du dig av ett redskap så se till att de är rena och doppa de gärna i sprit för sterilisering. Då slipper du oroa dig för att sprida sjukdomar mellan plantorna. Använd dig av en sandig jord som består av 70%  såjord och 30% perlit.

Krukan ska inte vara för stor, 5-7 cm i diameter räcker. Vattna lätt igenom och låt överflödigt vatten rinna ut, ha en kruka med hål i botten för bäst dränering. Gör små hål i en plastpåse och trä över krukan. Hålen är till för att sticklingen ska kunna andas. Ställ sedan krukan i ett ljust rum med en temperatur mellan 20-23°C. Låt inte jorden torka ut men övervattna inte så sticklingen börjar mögla. För att påskynda rotningsprocessen och skydda den mot sjukdomar kan du doppa sticklingen i en blandning av askorbinsyra och vatten. Denna C-vitaminblandning är ett beprövat knep och du behöver 2-3 tsk askorbinsyra till 1 liter vatten. Efter ca 4 veckor har sticklingen rotat sig och nu behöver den ännu mer ljus och näring. Ta av plastpåsen och se till att vattna den sparsamt men regelbundet.