Pelargonglädje

En blogg för alla pelargonälskare

Hängpelargon

Hängpelargon (Pelargonium peltatum) tillhör familjen Geraniaceae. Det är en stor familj med 11 släkter och 800 arter i världens alla subtropiska och tropiska områden. Det finns omkring 270 arter av Pelargonium som förekommer bl.a. i södra, östra och nordöstra Afrika, Asien, Australien och Nya Zeeland. De flesta av de förekommer i Sydafrika, hela 219 arter. Hängpelargonen kom till Europa under 1700-talet.

Släktnamnet Pelargonium kommer från grekiskans ord pelargos som betyder stork. Plantans frukt liknar en fågelnäbb därav namnet. Artnamnet peltatum är latin och hänvisar till de sköldliknande bladen.

Det är en flerårig växt med långa sträckande skott som kan bli 2 meter höga. Denna växt präglas av sina murgrönaformade blad. Bladen kan vara mönstrade och de med vitt mönster blir rosafärgade när höstens kyla slår till. Blommorna sitter i flock på en lång stjälk och har olika nyanser av rosa, från mörkt till ljust eller vita. Blommorna kan bli 2-2,5 cm stora. Den blommar huvudsakligen på våren och tidig sommar.

Den syrliga saven i Hängpelargonen används i traditionell medicin för att behandla halsont. Blomknoppar och nya löv kan ätas och drickas. Bladen kan krossas och användas som antiseptiskt medel mot skrubbsår och mindre brännskador. Kronbladen kan användas för att göra en vacker gråblå färg som kan användas vid målning eller till att färga ull och tyg.

Hängpelargonen odlas i stor utsträckning och tusentals odlas årligen för att pryda balkonger och trädgårdar.

Hängpelargonen är mycket lätt att föröka. Du kan antingen ta sticklingar från en planta eller odla den med frö. Sticklingarna kan tas på våren och hösten efter blomning. Sticklingarna brukar rota sig inom 4 veckor och efter det kan du plantera dem i en kruka med en väldränerad jordblandning. Fröna kan också sås i en väldränerad jordblandning under senhösten. Tryck ner fröna ca 2-3 millimeter ner i jorden. Det brukar ta 3-4 veckor för fröet att gro. Både sticklingar och plantor behöver extra näring. Häll pelargonnäring i vattnet, följ instruktionerna på förpackningen. Döda blommor måste knipsas bort för att främja plantans fortsatta blomning och få en fin och städad växt. Klipp inte, bryt av blomman i vecket.

Hängpelargoner trivs planterade i skuggan av ett träd och ge den möjligheten att klättra mot det. Den passar också utmärkt i hängande korgar och balkonglådor. Den blommar mer om den står i full sol men trivs med lite skugga under solens starkaste strålar under dagen.

På hösten ska de långa stjälkarna klippas ner till den punkt där de friska gröna löven växer. Denna beskärning gör det möjligt för din växt att växa och blomma rikligt. Under vintern bör Hängpelargonen stå ljust och svalt och vattnas sparsamt.

Korksjuka kan inträffa under och efter perioder med fuktigt eller vått väder om du vattnar för mycket när det är kyligt. Det finns speciella medel att spraya på om du skulle se några tecken på din planta att den skulle börjat mögla. Larver brukar gilla Hängpelargonen och de äter upp mitten av blomknopparna så de behöver ses över regelbundet för att kunna förhindra ett större utbrott.